Assalamualaikum sahabat-sahabat sekalian. Hari ini saya nak berkongsi menu bekal ringkas yang saya masak untuk suami. Guna bekas sedia ada aje.
Maaflah gambarnya macam apa dah tu. Kito nyo tak pandai ambil gambar 😂 Pulaktu, tak ada gambar dekat tomyam dengan ayam tu.
Untuk ayam goreng celup tepung tu, memang serius rasanya macam ayam Mcd. Ramai juga yang sependapat dengan saya walaupun suami saya sendiri lebih suka Tepung Bestari. Okay mari saya kongsikan tepung apa saya guna. Sahabat-sahabat semua boleh beli tepung Bon Chef ni tau. Sebelum ini saya ada cari-cari juga di supermarket dan di mini market yang biasa saya pergi, tak jumpa juga tapi semasa sedang khusyuk scroll aplikasi Tiktok, ternampak orang kongsi video, katanya beli tepung ni di kedai Eco. Ya, hanya dengan harga RM2.40 untuk 200 gram tepung tu. Sebelumni ada juga saya cari di Shopee dan TikTok tapi tak berbaloi sebab kos penghantaran dan harga pun lebih mahal sedikit berbanding beli di Eco.
Lepastu apa lagi, tengok-tengokla di Eco, ma sha Allah memang rezeki sungguh, ada di Eco. Mula-mula tak berharap sebab fikir mesti dah habis sebab viral rupanya rezeki banyak pack lagi ada masatu. Mungkin la baru restock. Fuh, syukur. Ni dah nak habis stock sebab beli dua pack je haritu. Nanti pergi Eco lagi, haraplah masih ada tepungnya. Ni rupa tepungnya :
Kredit : Shopee Malaysia |
Kemudian, kita pergi kepada tomyam. Tomyam ni memang sangat mudah dibuat tapi semestinya saya guna pes tomyam haha. Tak kuasa nak buat sendiri pes tomyamnya. Ini saya kongsikan :
Resepi tomyam untuk dua orang makan (cara saya)
Bahan-bahannya :
Air 1½ cawan
Bawang putih 5 ulas
Bawang holland ½ biji
Lengkuas ukuran ½ ibu jari
Cili padi 4 biji
Serai yang dititik 1 batang
Daun limau purut 4 helai
Pes tomyam 1 setengah sudu besar
Garam 2 sudu kecil
Gula 2 sudu kecil
Susu fullcream/susu cair ½ cawan
Sayur tambahan (pilihan) secukupnya
Tomato 1 biji
Perahan asam limau nipis ½ biji
Cara menyediakan :
1. Isi air dalam periuk, buka api. Bahan yang saya senaraikan tu saya masak untuk dua orang. Tu pun agak2 je semua bahannya tu tau.
2. Tanpa perlu tunggu air mendidih, boleh terus masukkan bawang putih dan lengkuas yang dilenyek dengan pisau besar/alu lesung. Nak potong nipis-nipis pun boleh je. Bawang besar pula tak payahlah beria sampai nak cincang. Potong je lah saiz sederhana macam bentuk segitiga. Korang faham ke eh macam mana? Takpelah kalau tak faham, potong 'freestyle' je haha. Bawang tu agak banyak sebenarnya sebab kami suka bawang dalam kuah.
Lepastu masukkan cili padi yang dah dipotong menyerong, serai yang dititik. Dititik tu sama je lah dengan dihenyak dengan pisau besar/alu lesung tadi tu. Janganla sampai hancur nyah. Pukul sikit je pun bagi batang serai tu retak. Ha lepastu letaklah dalam periuk tadi tu. Seterusnya, letakkan juga daun limau purut. Daun limau purut tu petuanya koyakkan, jangan masukkan daun tu sekali dengan urat daun yang tengah tu sebab takut kuah rasa pahit nanti.
Dan untuk pengetahuan korang, semua bahan di atas tu masukkan sekaligus aje. Tak payahlah step by step disiplin sangat. Masuk je sekaligus, bawang-bawang, cili, lengkuas, serai & daun limau purut.
3. Tunggu mendidih sikit, bubuhla pes tomyam. Saya letak 1½ sudu besar ya. Kacau-kacau.
4. Kemudian, letakkan garam dan gula. Orang Thai tak silap diorang letak gula kabung (warna kuning dan lembut tu). Korang kalau nak letak gula melaka pun boleh. Tapi saya tak ada, jadi letak gula je lah.
Inilah dia rupa gula kabung Thailand.
Kredit : Lazada |
Kalau nak tambah serbuk perasa/ajinomoto pun okay je. Saya tak letak, sebab tak beli tambah lagi. Guna jarang-jarang je. Jimat haha.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan